torsdag den 4. maj 2017

Jeg har droppet at skændes med konen

Hukommelse. Vi kan huske, og det er ret fedt. Vi kan huske at det gør ondt at have fingeren inde i ild, at luftsirenerne afprøves en gang om året og hvor hyggeligt det var at have besøg af en ny ven sidste måned. Og det er omtrent sådan hukommelsen er opdelt: en kropslig (ubevidst) hukommelse, en fakta-baseret del (7-tabellen) og en mere fornemmelses-orienteret måde at huske på (sommer er solskin). Alle områderne hænger sammen og kringler sig ud og ind mellem hinanden, og det kan af og til skabe problemer.

Vi oplever alting, men "gemmer" kun en brøkdel, den brøkdel som vores hjerne mener er relevant. Det ville være lidt i overkanten at huske hvordan hvert snefnug faldt en given snevejrsdag, så istedet generaliserer hjernen. Når det sner falder der snefnug, og alle snefnug daler omtrent på samme måde, så derfor ser det ud på en bestemt måde.

På længere sigt generaliserer hjernen også over mere overordnede ting. Jeg synes jo selv at kunne mærke klimaforandringerne ved, at det sjældent er hvid jul længere - det var det altid da jeg var barn. Faktum er, at en hvid jul forekommer hver 6. år, så jeg har højst kunne opleve en hvid jul 6-7 gange i mit liv - det ville være statistisk sært hvis de lå i streg fra jeg var 2 til 8-9 år gammel. Næh, det er såmænd bare min hjerne, der fylder huller ud: Jul er noget med sne, så naturligvis var der sne. 

Når de forskellige dele af hukommelsen og kroppen kobles sammen er der større "træfsikkerhed". Jeg kan f.eks. huske hvem der var tilstede i stuen ved EM i '92, hvilket også er clearet af flere gange med min far. I det øjeblik var mange dele af min krop og hjerne aktiveret både sansemæssigt, følelsesmæssigt og kognitivt. Jeg husker også da min kone og jeg kyssede første gang, jeg kan beskrive det meget detaljeret og har mange gange fået bekræftet det hos hende - altså at det er korrekt hvad jeg husker.

Men generaliseringen toppes med, at nyere forsøg viser, at når vi genkalder os en erindring ændrer hjernen aktivt på den. Vi kan altså ikke være sikre på at det, vi husker er rigtigt. Hver gang vi tænker på noget fra fortiden ændrer det sig med ret stor sandsynlighed, medmindre vi har noget helt specifikt at koble det sammen med.

Og her kommer skænderiet med konen ind. De fleste skænderier jeg kender, handler om noget vi husker vi har sagt eller gjort. "Jamen, du sagde altså at jeg..". "Nej, det har jeg fandme aldrig sagt, jeg sagde at..." - repeat. Vi er begge to i den klare overbevisning om at det vi husker er rigtigt - men det er det nødvendigvis ikke. Vores disputer kommer til at handle om den måde vi erindrer en specifik situation på, og om at forsikre hinanden om, at det vi hver især husker er det rigtige. Den objektive sandhed er, at ingen af os husker rigtigt. Og hvis den ene gør, vil den anden ikke kunne rykke sig, for overbisningen er klar som det fineste nypudsede krystalglas.

Derfor dør de fleste argumenter efterhånden ved "Okay, der har vi så en forskellig opfattelse af fortiden.". Og så dropper vi det og diskuterer ting der betyder noget nu og her. Og så er skænderiet slut.

Din hjerne ændrer og generaliserer erindringer for at kunne kapere det hele og skabe mening, så når konen siger "da du sagde at jeg..", og du mener du aldrig har sagt det, så tænk på det som forskellige opfattelser af fortiden. For det er det.

torsdag den 14. maj 2015

Et universelt pædagogisk redskab

Dette virker på alle: teenagere, muskelfyre, rødstrømper, børn, mig, demente, handicappede, ex-kærester, dørmænd, advokater, nørder, englændere, musikere, Joachim B. Olsen, din mor, ja, hvem som helst. 

Da vi mennesker rendte på Savannen stødte vi af og til på et rovdyr. Til sådan en situation er vi udstyret med en mekanisme der gør, at vi fysisk og psykisk kan yde effektivt og hensigtsmæssigt for at komme igennem det med livet i behold. I 2015 er systemet det samme, men farerne anderledes, og derfor er mekanismen knapt så hensigtsmæssig. Vi går faktisk ofte og bruger en masse energi på at holde den nede - både hos andre og os selv.

Som jeg har forklaret i et tidligere blogindlæg lukkes der af for "fornuftig" tankegang når et menneske er ophidset. Står du foran et menneske, der virker "tabt" ved f.eks. at svine dig til med råberi, hander det først og fremmest om at få ro på hjernen, nervesystemet og kroppen. Her er kunsten dels at holde sig selv i ro (så du kan trække på "fornuftig" tankegang og læring), og bevidst bruge kropssproget på en ikke-konfronterende måde: hold armene i ro ned langs siden, undgå for megen direkte øjenkontakt (kig f.eks. ned i jorden), undgå at vise tænder (hellere have almindelig afslappet lukket mund end et bredt smil), stå skråt over for personen istedet for frontalt, slap af i alle muskler i kroppen, sæt dig evt. ned (skift højde-niveau), tal afdæmpet, kort og henstillende: "Nå, synes du det", "Ok, det er sådan du opfatter det" eller bare "Ok" og "mm-mm". Efter et stykke tid vil raseriet nedtones, og man kan begynde at tænke over hvordan man kommer videre. Nu er der "tændt" for tankerne igen, og man kan tale til hinanden på fornuftig vis. Og lære.

God fornøjelse!

fredag den 2. august 2013

Rubiks-terningen de-mystified

Min ven fortæller mig meget entuisiastisk om en dokumentar han har set, hvor hjerneforskere har søgt at kortlægge hvad der sker i hjernen, når en rubiks-ekspert løser terningen på forskellig vis. Hjerneforskerne ser til deres overraskelse, at følelses-områderne er mere i spil end de matematiske. Jeg har en mulig forklaring med mit kendskab til at løse terningen og lidt kendskab til hvordan hjernen fungerer:

Når vi skal lagre noget benyttes (groft sagt) korttidshukommelsen og langtidshukommelsen. Lagringen "flytter" sig fra det ene system til det andet, så færdigheder kan automatiseres. Det er praktisk i forhold til, at hjernen kun behøver at huske de ting, som der er brug for ofte. Vi behøver f.eks. ikke at skulle regne ud, hvordan mobiltelfonen låses op hver gang vi skal bruge den. En pianist behøver ikke at regne ud hvordan en harmoni sammensættes, hver gang han skal bruge den. Vi behøver ikke at tænke over hvordan man cykler (tænk lige over hvor mange processer der er i cykling!). Lagringen foregår kropsligt, og trækker på alle de informationer der kan trækkes fra kroppens "måleapperater" (muskler, sanser, følelser osv.). Som en sidebemærkning kan det nævnes, at det område i hjernen, der er særligt aktiveret når vi løser matematiske problemer, er samme sted som informationer fra sanserne krydser hinanden. 

I Rubiks-teminologi taler man om algoritmer, og en algoritme er en præcis beskrivelse af hvordan et problem løses. Vil man have farverne på terningen organiseret på en bestemt måde, er der en specifik rækkefølge man skal dreje på de forskellige sider. En algoritme kan se sådan her ud: R U R' og står for RIGHT -> UP -> RIGHT INVERTED - altså højre, op, højre omvendt. På terningen drejes først den højre side (med uret), toppen (med uret) og igen højre (mod uret). Der er hundredevis af kendte algoritmer til at bearbejde terningen til den ønskede måde, og de kan være lange. Når det så er sagt, kan jeg henvise til 4 rækkefølger under 7 træk, der vil løse en hvilken som helst Rubiks-terning (med tre lag). Det betyder, at løsningen af terningen er knapt så afhængig af matematik, men mere afhængig af hukommelsen. På en måned vil de fleste kunne lære at løse en Rubiks-terning på under et minut hvis de øver ½-1 time om dagen.

Rubiks-eksperten har lagret en masse rækkefølger kropsligt, og samtidig trænet fingerene (muskler har også en form for hukommelse). Derfor kan man også opleve, at forstyrres Rubiks-løseren midt i en algoritme, vil personen skulle begynde forfra, for det er næsten umuligt at regne ud hvad der skal til for at komme videre. Eksperten har læringen i fingrene til at arbejde i lyntempo, nøjagtigt som en person på en fiskefabrik kan filettere en fisk på meget kort tid.

Hjerneforskerne i dokumentaren har forudsat, at det kræver matematik for at løse terningen, men eftersom det i højere grad forudsætter kropsligt lagrede dispositioner er det mere klart hvorfor de undrer sig. Set fra mit hjørne af verden er det ikke mere "mystisk", end af en musiker kan huske rækkefølgen af toner i tusindvis af sange, eller at en læge kan forudsige hundredevis af konsekvenser af forskellige symptomer på stående fod.

Det er min teori.

fredag den 24. maj 2013

Jeg kan mærke hvad du tænker

Kender du det med, at du får lyst til drikke noget når du ser andre gøre det? Eller når du får lyst til at gabe når andre gør det? Det findes der en interessant forklaring på.

Vores hjerne er delt op i tre hovedområder: sansehjernen, følehjernen og tænkehjernen. De fungerer hierarkisk, så sansehjernen taler først, så følehjernen, og tilsidst tankerne. I følehjernen er der et netværk af celler, der spejler andres adfærd, og cellerne opfører næsten som om man gør det selv. De er kendt som spejlneuroner. Her er et citat fra en artikel af Louis Nielsen, Lektor ved Herlufsholm, og cand.scient. i fysik og astronomi:


"Eksistensen af spejlneuroner blev offentliggjort i 1996 af Giacomo Rizzolatti og Vittorio Gallese fra Universitetet i Parma i Italien. Opdagelsen af disse specielle hjerneceller blev gjort, da forskerne studerede den elektriske hjerneaktivitet hos en Makakabe, som havde fået påsat elektroder, der kunne registrere aktiviteten af få hjerneceller i forskellige områder af hjernen.
En dag da en af forskerne rakte ud efter et stykke frugt, viste det sig, at der i abens hjerne startede en reaktion, som om den selv ville række ud efter frugten, dog uden at gøre dette.Først troede forskerne, at der var tale om målefejl, men yderligere forsøg viste, at der rent faktisk i abens hjerne blev indkodet et biofysisk-kemisk program, som kunne sættes i aktion til aktivering af en reel muskelbevægelse i f.eks. en arm.
De hjerneceller som registrerer, koder eller ‘spejler’ en adfærd, hensigt eller tankevirksomhed hos et andet individ kaldte opdagerne ’mirror neurons’, på dansk ’spejl-neuroner’."



Fordi det foregår i følehjernen finder det sted før tanken, og det sker helt automatisk. Med andre ord så kan din hjerne ikke lade være. Følehjernen kaldes også det limbiske system, og spejlneuron-apparaturet er blevet kendt som limbisk resonans. 

Næste gang du er ude blandt mennesker (eller dyr!), så husk på, at de spejler din adfærd, dine intentioner og tanker, og du spejler deres. Hvis du kommer ind i et venteværelse med en negativ attitude vil den helt automatisk smitte af på andre. Det kan måles!

søndag den 5. maj 2013

Derfor er der ingen læring ved skæld ud

Du kan ikke lære nogen noget ved at skælde ud, og her er hvorfor:

Hjernen kan groft sagt opdeles i tre hovedområder på hierarkisk vis:

Tænkehjernen - her rumsterer tankerne, og det er her du lærer noget intellektuelt
==========================
Følehjernen (det limbiske system) - det her system tager sig af følelser
Krybdyrhjernen (amygdala) - her sidder kæmp/flygt/frys-mekanismerne

Systemerne påvirker hinanden gensidigt, dvs. at der ikke er nogen direkte kanaler fra tænkehjerne til krybdyrhjerne, men følehjernen påvirkes og har indflydelse på begge systemer. Så længe det limbiske system (følelserne) er i ro er der hul igennem til alle de funktioner i hjernen, som gør det muligt at lære. Når følelserne er uro er det krybdyrhjernen, der sætter dagsordenen og tænkehjernen amputeres (derfor stregen mellem tænkehjernen og de andre systemer). Der kan derfor ikke ske nogen (intellektuel) læring.

Så husk at se hvor dig og din interaktør befinder sig i systemerne når der kommunikeres. Kan du fornemme at følelserne er i uro hos den, du kommunikerer med sker der ingen læring, og du kan istedet fokusere på at få følelserne til ro. Hold dit eget limbiske system i skak, vær afslappet i musklerne i kroppen, tal roligt, undgå intens øjenkontakt, hold armene nede under livhøjde, undgå at blotte tænderne, læg eventuelt en afslappet og beroligende hånd på armen eller skulderen.

Prøv det næste gang du laver lektier med ungerne.

torsdag den 10. maj 2012

Baader-Meinhof fænomenet

Baader-Meinhof lægger navn til både en terror-gruppe og et psykologisk fænomen. En læser til en amerikansk avis skriver et læserbrev, der fortæller at læseren tilfældigt stødte på navnet Baader-Meinhof (i forbindelse med terror) og kort tid så navnet igen og igen. Læseren undrede sig over hvordan det kan være, at denne aldrig havde hørt om Baader-Meinhof-gruppen før, og som ved et trylleslag så det igen og igen. Hjerne-interesserede begyndte at undersøge om det var en generel tendes, og efter en større undersøgelse udledte de kloge, at når man har fokus på noget, så vil man i større grad se det. Det blev opkaldt efter læserbrevets oprindelse: Baader-Meinhof-fænomenet. Psykologisk hører det under serendipitet, som overordnet handler om tilfældigt at finde noget, og derefter sætte det i en sammenhæng på en ny måde. 

Hjernen fungerer altså sådan, at når du opdager noget der gør indtryk, vil du i højere grad have fokus på det. Har du anskaffet dig en Volvo vil du se flere Volvoer ude på gaden. Har du lige sagt farvel til din lyshårede kæreste vil du se flere lyshårede kvinder rundt omkring dig.

Det interessante ved det for mig er, at jeg kan ændre min hverdag hist og her. Jeg kan f.eks. starte med at tænke på en mængde gode oplevelser på min arbejdsplads, og når jeg så befinder mig på arbejdspladsen vil min hjerne mere eller mindre fokusere på gode ting i løbet af min arbejdsdag.

Baader-Meinhof fænomenet. Jeg er sikker på du snart vil støde på det igen!

onsdag den 28. marts 2012

Wordfeuds bonus-funktion

En ven gjorde mig opmærksom på det her, og det ville jeg eksperimentere lidt med, bare for fornøjelsens skyld.

Spillet Wordfeud er populært hos begge køn i alle aldre, og der er mulighed for at spille med en tilfældig modspiller. Du kan have 30 spil kørende samtidig og har det altid med dig i din smartphone.

Spiller du med et anonymt brugernavn (f.eks. Cyklisten) vil du hurtigt få chat-beskeder alá "Hej, fyr på 29 her". Efterlader du et årstal (Cyklisten76) vil du opleve flere, der med det samme afbryder spillet. Med et kønsspecifikt navn (Kongen77) er der flere resigns fra andre kønsfæller. Har du et kønsspecifikt navn og årstal vil du generelt ende med at have flere modspillere af modsat køn. Spiller man ord med sexuel karakter (sex, samleje, elsker, bolle, bryster, pik osv.) vil der ofte komme en reaktion i chatten.

Wordfeud har med sin chat-funktion sat sig selv i position som et sjovt, tilpas anonymt og nærværende score-app.

Intet mindre end genialt tænkt!